Een dag vol brouwen, proeven en lachen!

Op een stralende zonnige dag vertrokken we met de fiets en de trein naar Den Ham, waar de Berghoeve Brouwerij gevestigd is. De geur van mout en hop verwelkomde ons zodra we de brouwerij binnenstapten. Hier begon onze bierbrouwdag!

Schroten van de Mout
De allereerste stap van bier brouwen is het schroten van de mout. We gebruikten een speciale schrootmolen om de mout te malen of te pletten. Door het schroten komt het binnenste van de moutkorrel bloot te liggen, waardoor het zetmeel beschikbaar wordt voor het beslagwater. Dit zetmeel wordt later tijdens het maischen omgezet in suikers die vergist kunnen worden. Het is belangrijk om niet te grof te schroten, maar ook niet te fijn. Een standaard grootte van 1 mm tot 1,25 mm is ideaal. Zo creëerden we de juiste balans voor onze Vanilla Queen.

Maischen en Filteren
Na het schroten begonnen we met het maischen – het omzetten van mout in suikers. Het roeren in de grote ketels voelde als een ritueel. Daarna volgde het filteren, waarbij we het wort van de moutresten scheidden. Een precies werkje, maar essentieel voor een goed bier.

Koken en Hop Toevoegen
Het koken van het wort was een hoogtepunt. De aroma’s van hop vulden de ruimte terwijl we de hopbellen toevoegden. We bespraken de verschillende hopsoorten en hun smaakprofielen. De Vanilla Queen zou een unieke combinatie worden.

Temperatuurbeheersing en Vergisting
De temperatuurcontrole tijdens het vergistingsproces is cruciaal. We hielden de gistende vloeistof nauwlettend in de gaten. De Vanilla Queen moest zich ontwikkelen tot een harmonieus bier met een subtiele vanillesmaak.

Schoonmaken en Afsluiting
Na een dag vol brouwen, proeven en lachen, was het tijd om alles schoon te maken. De ketels, de leidingen, de vloer – alles moest brandschoon zijn. We sloten de dag af met een proost op onze Vanilla Queen Golden Ale. Op naar de wedstrijd!

Conclusie
Onze bierbrouwdag bij Berghoeve was een onvergetelijke ervaring. We hebben niet alleen een bier gebrouwen, maar ook vriendschap en passie gedeeld. De Vanilla Queen zal straks schitteren in de wedstrijd, en wij zijn trots op ons werk. Proost!

  • Geplaatst door: Berghoeve
  • Datum: 18-07-2024
Volg jij Berghoeve Brouwerij al?
Beer cap